• De Eerste Kamer debatteert aanstaande dinsdag over het voorstel van minister Rob Jetten om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen.
  • Volgens de kabinetsplannen zouden eigenaren van zonnepanelen vanaf 2025 elk jaar iets minder mogen salderen en vanaf 2031 helemaal niks meer.
  • Business Insider Nederland bespreekt wat de financiële gevolgen voor bezitters van zonnepanelen kunnen zijn.
  • Lees ook: Nederland telt gemiddeld 3,5 zonnepanelen per inwoner, maar groei stagneert

Het demissionaire kabinet Rutte IV wil de salderingsregeling voor zonnepanelen afbouwen. Dat wetsvoorstel heeft vóór de verkiezingen van november 2023 een meerderheid gehaald in de Tweede Kamer. Maar de Eerste Kamer moet nog akkoord gaan. Het is daarbij onzeker of het wetsvoorstel een meerderheid krijgt. Aanstaande dinsdag debatteert de senaat over het wetsvoorstel.

Het gaat erom spannen of het voorstel voor afschaffing van de salderingsregeling voor zonnepanelen het redt in de Eerste Kamer. Alleen als demissionair minister Rob Jetten van Klimaat en Energie flinke concessies doet, kan hij op instemming rekenen.

Volgens het voorstel van Jetten zouden eigenaren van zonnepanelen vanaf 2025 elk jaar iets minder mogen salderen en vanaf 2031 helemaal niks meer. Daardoor wordt de terugverdientijd van zonnepanelen langer.

Uit een enquête van Continews in opdracht van zonnepanelenbedrijf Soly blijkt dat Nederlanders fel tegen het afschaffen van de salderingsregeling zijn. Meer dan 85 procent van de ondervraagden in het onderzoek geeft aan niet te willen dat de regeling wordt afgeschaft.

Bij de stemming in de Eerste Kamer is vooral de rol van GroenLinks/PvdA cruciaal. Senator Ferd Crone laat aan het Financieele Dagblad weten “zware toezeggingen” te eisen. Hij wil de discussie rond salderen koppelen aan een bredere discussie over marktwerking in de energielevering en wil ook dat elke verandering bijdraagt aan het eigen ideaal van ‘decentrale opwek’, waarbij bedrijven en huishoudens in een bepaalde regio stroom leveren aan elkaar.

Salderingsregeling zonnepanelen: financiële gevolgen van afschaffen

Maar hoe werkt de salderingsregeling nu precies?

Bij de salderingsregeling krijg je als eigenaar van zonnepanelen dezelfde vergoeding per kWh stroom die je met zonnepanelen teruglevert aan het net, vergeleken met de vergoeding die je per kWh betaalt voor het afnemen van stroom van je energieleverancier.

Stel dus dat je 3.500 kWh stroom op jaarbasis verbruikt en met zes zonnepanelen 2.100 kWh teruglevert, dan kun je die twee salderen tot een niveau van 2.100 kWh stroom. Dit betekent dat de zonnestroom die je teruglevert en afneemt tegen hetzelfde tarief inclusief de energiebelasting en btw worden verrekend.

Er blijft dan per saldo nog 1.400 kWh over die je afneemt van je energieleverancier. Daarvoor betaal je de reguliere stroomprijs van je energieleverancier.

De beoogde afbouw van de salderingsregeling betekent dat je een veel lagere prijs krijgt voor de teruggeleverde stroom van je zonnepanelen, vergeleken met de prijs die je per kWh betaalt voor het afnemen van stroom. Het terugleveren van zonnestroom wordt hierdoor financieel minder voordelig.

De prijs die je van de energieleverancier krijgt voor het terugleveren van zonnestroom komt zonder salderingsregeling gelijk te staan aan de zogenoemde 'kale terugleververgoeding'. Om een idee te geven: reguliere stroomprijzen liggen momenteel rond de 0,30 euro per kWh inclusief belastingen. De kale terugleververgoedingen liggen daarentegen rond de 0,05 euro per kWh.

Als je dus met zonnepanelen in het bovengenoemde voorbeeld 2.100 kWh aan stroom teruglevert op jaarbasis, krijg je met een vergoeding van 0,05 euro per kWh in totaal 105 euro terug.

Met de salderingsregeling heeft teruggeleverde stroom daarentegen een waarde van 630 euro per jaar (op basis van een stroomprijs van 0,30 euro per kWh). Dat is dus een fors verschil!

LEES OOK: Heb je zonnepanelen? Mogelijk ben je met aanbod van Essent stiekem duurder uit voor stroom en gas – ook bij andere energiebedrijven moet je goed opletten